معرفی
دستگاه الکتروکوتر هیرسا ساخت کشور ایران مناسب برای استفاده در اتاقهای عمل با کیفیت مناسب
دستگاه الکتروکوتر هیرسا ساخت کشور ایران مناسب برای استفاده در اتاقهای عمل با کیفیت مناسب
در دستگاه الکتروسرجری جریان الکتریسیته پس از خروج از دستگاه وارد بدن بیمار شده، از آن عبور میکند و از الکترود بازگشتی خارج میشود. در حقیقت بدن بیمار جزئی از مدار الکتریکی میباشد. همان طور که گفته شد فرکانسی که در این دستگاه به کار میرود بیش از 350 کیلوهرتز میباشد و ضمن عبور از بدن تحریک عصبی ـ عضلانی ایجاد نکرده و فقط اثر حرارتی از خود نشان میدهد.
در دستگاه الکتروکوتر تک قطبی بافت با یک فرکانس بالا و از طریق یک پروب گرم میشود. منبع تغذیه فرکانس بالا برای تولید این جریان استفاده میشود. نحوه عملکرد این دستگاه به صورت خلاصه به شرح زیر است:
- اعمال جریان الکتریکی از طریق کابل های مربوط و الکترود فعال به بدن بیمار
- برگشت جریان از طریق کابل و الکترود برگشتی
- تولید گرما به دلیل مقاومت بالا بین بافت و الکترود فعال به واسطه اعمال جریان با چگالی بالا به سطح مقطع کوچک در نهایت تخریب بافت در محل الکترود فعال
- در صورتی که حرارت ایجاد شده بیش از 100 درجه سانتی گراد باشد، باعث جدا شدن و بریدن بافت میشود.
- زمانی که درجه حرارت ایجاد شده بیش از 100 درجه سانتی گراد باشد، باعث جدا شدن و بریدن بافت میشود. زمانی که درجه حرارت بافت زیر 100 درجه سانتی گراد باقی بماند، باعث لخته شدن مواد سلولی و انعقاد میشود.
دستگاه الکتروسرجری تک قطبی (Monopolar electrosurgery)
در این دستگاه یک قطب به صورت پدال زیر بدن گذاشته میشود و قطب دیگر الکترود در دست جراح است. در حقیقت دستگاه، جریان الکتریسیتهای تولید میکند که از یک طرف وارد بدن بیمار میشود و پس از گذراندن مسیری از بدن بیمار توسط الکترود دیگر به دستگاه برگردانده میشود.
نکته قابل توجه این است که زمانی که جریان الکتریسته در محلی کوچک تجمع مییابد اثرات گرمایی خود را بروز میدهد. بنابراین در نوک الکترود که تجمع زیادی دارد اثرات گرمایی قابل توجه میباشد در حالیکه در الکترود دیگر که سطح وسیعی دارد اثرات گرمایی خیلی ناچیز است.
بنابراین توجه به این نکته بسیار حیاتی است که همیشه قبل از عمل؛ محل الکترود دیگر (الکترود بازگشتی) توسط پزشک بازبینی شود. کنده شدن تدریجی الکترود بازگشتی از پوست بیمار باعث افزایش شدت جریان در آن محل و باعث سوختگیهای نابه جا میشود.
بنابراین محل چسباندن الکترود بازگشتی باید این خصوصیات را داشته باشد: کاملاً تمیز و اصلاح شده باشد؛ در محل عضلانی مریض باشد؛ بر روی برآمدگی های استخوانی نباشد؛ بر روی بافت اسکار نباشد؛ بر روی پروتزهای فلزی نباشد؛ تا حد امکان به محل جراحی نزدیک باشد.
دستگاه الکتروسرجری تک قطبی در جراحیهای بزرگ به خصوص آنهایی که خونریزی زیاد دارد بهتر است از جریان تک قطبی استفاده گردد.